Anmälan

Vill du anmäla dig till Här Slutar Allmän väg? Så roligt, här hittar du all information du behöver! Har du frågor kan du maila oss på midalvariket@gmail.com

Avgift

Lajvet kostar 400kr + 50kr för medlemsavgift i föreningen Midälvariket. Vi kommer kunna erbjuda några rabatterade platser till lajvet.

Avgiften ska betalas innan 7 juni. Om du vill kunna dela upp betalningen finns det möjlighet att komma överens med vår kassör. Alla betalningsuppgifter får du i ett mail med en bekräftelse att du kommit med på lajvet 1 juni.

Antal platser

Det kommer finnas 30 platser på lajvet. Om fler än 30 deltagare anmält sig kommer vi lotta platserna 1 juni, och du kommer då bli meddelad via mail om du fått en plats på lajvet. De som eventuellt inte fått plats ställs i en reservlista.
Har du intresseanmält dig till lajvet har du förtur till platserna.

Rollformuläret

Här kommer en beskrivning av rollformuläret som du kan läsa igenom innan du anmäler dig. Om något känns otydligt eller om du har funderingar, tveka inte att kontakta oss på midalvariket@gmail.com!

Rollformuläret hittar du en länk till längst ner!

Off-uppgifter

Första delen av formuläret består av off-uppgifter. Dina personuppgifter behövs för att du ska bli en fullvärdig medlem i föreningen Midälvariket. Att vara medlem innebär att du täcks i vår föreningsförsäkring vi har genom Sverok.
Vi behöver också veta om du har någon matallergi eller specialkost, så fyll noga i de allergier du har, om du har några.
Vi har en fråga om resor till lajvet. Den finns för att vi arrangörer ska kunna börja planera logistiken kring att få ut deltagare till lajvområdet.
Du hittar också en Övrigt-ruta ifall du har något särskilt du vill att vi arrangörer ska känna till som inte täcks av frågorna.

Lajv-delen

Med den här delen av formuläret vill vi få en bild av vad som skulle vara intressant för dig att spela, så att den roll som tilldelas dig blir så anpassad som möjligt! Här följer frågorna och en förklaring av hur vi tänker:

Ålder – Vi har valt att dela in rollerna i fyra ålderskategorier. Anledningen till detta är att ålder styr mycket hur din plats i byn ser ut och vilka förväntningar andra har på dig. Att vara Ung Vuxen (18-25 år) innebär att du förväntas snart ha hittat din plats i livet, gärna tillsammans med en nyväxande familj och ett hus som ska vara ditt hem för resten av livet. Att vara Medelålders (26-45år) innebär att du ska vara där du är. Ta hand om familjen, ha arbete och leva ett redigt vuxet liv. Att befinna sig i Övre Medelåldern (45-65år) innebär att du förväntas kunna ta ansvar för både familj och bygden i stort. Om du har barn har de nu börjat bli egna vuxna som flyttar hemifrån och det ger dig tid att ta på dig ansvar på andra platser i bygden, exempelvis att idéellt engagera sig i Isterträskdagen. Som Pensionär (66 och uppåt) anses du nu gammal, en person som mest troligt behöver hjälp av andra och inte längre kan göra det som förväntades tidigare.

Rent praktiskt kommer vi illustrera ålder delvis genom utseende (vi uppmuntrar grått hår på äldre och en passande klädstil exempelvis) samt genom olikfärgade namnbrickor som bärs under lajvet. Vi kommer sträva mot en åldersuppdelning bland rollerna som ser ut såhär:

Ung vuxen – 4 roller
Medelålder – 10 roller
Övre Medelålder – 10 roller
Pensionär – 6 roller

Kön – vi har gjort ett medvetet val att bara ha man och kvinna som spelbart kön på grund av de normer som råder i Isterträsk. Mer om dessa normer och teman kan du läsa om Här! Det är fullt tillåtet att spela ett annat kön än du off identifierar dig med.

Relationer – vilka relationer din roll har till andra i bygden är en viktig del i den sociala miljön och gruppdynamiken på lajvet. Därför har vi valt några vanligt förekommande relationer som du kan välja mellan. Vi har inte skrivit med vänskap och fiendeskap eftersom det är en relation alla kommer ha till viss del med andra. Dina val talar om för oss vad du skulle vara bekväm med att spela på under lajvet!

”Garderoben” – den sexuella normen i Isterträsk är att vara straight (du kan läsa mer om det Här). Att avvika från den normen i den lilla bygden kommer vara problematiskt för den rollen, och innebära att rollen helt eller delvis ”lever i garderoben”. Om detta är något du skulle tycka är intressant att spela på, kryssar du i Ja. Och vill du verkligen inte spela på det, kryssar du självklart i Nej.

Rollens plats i byn – som invånare i Isterträsk bestäms din sociala identitet väldigt mycket av personerna runtomkring. Här får du välja vilken plats i byn som din roll har! Du kan välja hur många alternativ du vill och får sedan prioritera tre av dem som 1,2 och 3. Har du fler än 3, kommer resterande hamna på en gemensam 4:e plats.

Rollernas beskrivningar

Storjägaren

Det här är personen som ser till att jaktlaget fungerar på ett bra sätt. Det är någon många i byn respekterar och vill hålla sig väl med, då det är personen som säger vem som får jaga var, vilket är mångas främsta fritidsintresse.

Kyrkoherden

Förutom att ta hand om Isterträsk kyrka så har den här personen också en central roll i vad kyrkan gör i byn. Söndagsskola, kör, loppisar. Många små saker som händer i byn har kyrkan i ryggen, och kyrkoherden har en roll som beslutsfattare. Utöver kan det lätta halka in lite psykologansvar, eller lyssna på folks personliga problem.

Mångsysslaren

Måleri, rörmokare och budfirma. Takläggare. Elektriker. Den här personen har väldigt många små företag, varje företag gör mer än en sak, och alla har bara en anställd. På en plats där inte så mycket händer håller sig den här personen upptagen. Driftig, men också i kamp med att även om man gör allt är det inte så ekonomiskt gångbart.

Lokalpolitikern

Det här är personen som har gett sig in på att förbättra glesbyggdssituationen politiskt. Det är tacklöst, dels från sina kollegor i de stora städerna som oftare än inte gör livet svårare för bygden, och dels från bygden själv som är missnöjd med att det aldrig blir någon förändring. En person med stora förväntningar och små medel.

Gammpojken/jäntan

Det här är personen som bara aldrig växte upp och slog sig ner med någon. Flyttade aldrig ut från föräldrarnas gillestuga. Någon som förminskas och sällan tas på stort allvar av resten av byn, men som heller inte har så stora förväntningar på sig.

Insändarskribenten

Det finns mycket som är fel i världen, och någon måste göra något åt det. Inte den här personen, den här personen är den som säger vad som måste göras! Insändare i tidningen, arga lappar på bygdegårdens anslagstavla, goda råd på byamöten, det finns många forum att använda när man vet vad man tycker.

Uppviglaren

Det här är en person som älskar drama i byn, och gärna ser till att information tar sig till personer den inte var tänkt för. Det är en fin balansgång för att själv hålla sig utanför, men  det är värt det för att få lite underhållning mot tristessen.

Pratkvarnen

Det är inte lätt att vara någon som älskar att prata i Isterträsk. Men den här personen har löst det på ett sätt den är nöjd med, om inte resten av byn. Genom att prata oavsett om sociala normer säger att en ska vara tyst, eller oavsett om någon vill höra, så får man utlopp för alla ord.

Den kyrkligt hoppfulla

Den här personen tror att den har ett sätt att rädda bygden. Att skapa en plats för ett religiöst samfund som har svårt att bli accepterade inne i stan. Någon som både respekterar och stångas med de andra kyrkliga i byn, och någon som kämpar för att rädda något den tycker är viktigt.

Eldsjälen

Det ska gå att få Isterträsk att växa, att få folk att flytta hit. Det känner den här personen, och den arbetar hårt för att det ska bli verklighet. Ordförande för Isterträskdagen kämpar den med att försöka blåsa liv i och öka all uppmärksamhet på byn.

Den som kunde ha blivit någonting

Man får inte så många chanser att verkligen växa från Isterträsk, men den här personen fick en stor en. En möjlighet att vara proffssportare, men det gick fel. Nu är den kvar där i byn, fortfarande sina bästa år framför sig, men hoppet borta.

Föredettingen

En gång i tiden var den här personen den alla i byn såg upp till och bad om hjälp från. Den händiga, den med den bästa traktorn, den som kunde reda ut ett gräl. Men åldern tar ut sin rätt, och yngre personer tar över. Nu klarar inte riktigt kroppen av det den än gång gjorde, traktorn är gammal, och rösten bär inte lika bra längre.

Missbrukaren

Det finns nog många som dricker mer än de borde i Isterträsk, men det här är personen som alla vet, och behandlar som om, den inte riktigt klarar av spriten. En person som både är utanför och mitt i byn på samma gång.

Hönsmamman

Påstridande omtänksam skulle man kunna beskriva den här personen. Någon som inte bara bryr sig om sina egna barn, utan även andras. Och ibland begränsas inte oron och lösningssökandet till de unga, utan även äldre kan gärna hamna under den här personens omhändertagande.

Ingenjörn

Inflyttad från stan och jobbar på distans med data passar inte den här personen in så väl i resten av bygdens profil. Inte alltid lätt att förstå sig på för andra, är det också någon med både världsvana och en av få som inte oroar sig för ekonomiska problem.

Markägaren

Bland de som bor i Isterträsk har marken de använder för skogs- och jordbruk sålts av mer och mer. En del till offentliga källor, och en del till privatpersoner. Den här personen är någon som fortfarande äger mycket egen mark, och därigenom förutom att sitta på en del pengar, också har mycket att säga till om vad som händer med den marken.

Fotbollstränarn

Det finns inte mycket att göra i Isterträsk för den yngre generationen, och för att det inte ska bli helt stilla drar den här personen i sporten. Fotboll, längdskidor, ishockey. Tränare i allt, expert på inget, drivs den mycket av viljan att ge de unga en plats i bygden.

Hemvändare som flydde tillbaka

Det har varit många som lämnat Isterträsk över åren. Men ibland är storstaden inte vad man väntar sig, ibland är det för mycket. Så var det för den här personen, som efter att ha provat på stadslivet flytt tillbaka till hemtrakten.

Hemvändaren som är tillfälligt här

Den här personen lämnade Istärträsk, för gott trodde den. Men livet faller inte alltid som man tänkt, och en sjuk förälder som behöver tas hand om ledde till att den kom tillbaka. Men ute i världen väntar ett jobb och ett liv när den är klar här.

Den skumma hemvändaren

När den här personen lämnade bygden så utgick folk att det var för gott. Det möttes till och med med lite lättnad. Men sen återvände den, bosatte sig på sin familjs mark, och utan någon riktig förklaring. Har den gjort något kriminellt? Har den spelat bort alla sina pengar? Något är skumt iallafall.

Till och från hemvändaren

Vissa personer är bara inte menade att lämna bygden, hur mycket de än försöker. Den här personen har vid upprepade tillfällen försökt att fly bygden, men det har aldrig fastnat. Det har nått nivån där resten av bygden nog tror att den aldrig kommer komma härifrån.

Den kriminelle

Den här personen kan bara inte hålla sig från att göra fel. Lite klistriga fingrar och dåliga beslut gör att ibland försvinner någonting från andra gårdar och dyker på dennes. Men då den är charmig och i övrigt snäll, tolereras detta så länge allt löser sig till slut. Och det är ju onödigt att dra in polisen.

Alpacka-bonden

En bonde som håller lite småexotiska djur sticker den här personen ut. Lagom nytänkande kan den ses som konstig, men lyckas också vara en av de personer i byn som folk utifrån faktiskt kommer och besöker, trots att de inte är släkt. Men är Isterträsk verkligen rätt plats för den här personen?

Skrotnissen

Isterträsk försöker att vara en vacker, idyllisk och naturlig plats för de som kommer förbi när de turistar, men där går den här personen mot. Rena rama skrotupplaget på gården, gamla fordon, maskiner och annat bra och ha. Men samtidigt så har den alltid bensin på lager, är beredd att reparera traktorn när den går sönder och kan sälja extradelar till vattenfördelaren.

The go to guy

Den här personen är drabbad av att vara väldigt dålig på att säga nej. Behöver man något fixat utan betalning, är det den här personen man går till. Redig, händig och en problemlösare av rang skulle den nog må bättre av att inte lösa alla andras problem, men det är dess lott.

Lyckosökaren

Det här är en person med många planer för att förbättra sin plats i världen. Skaffa pengar, få respekt, lyckas. Men alla är lågoddsare. Get rich quick-schemes som är dömda att gå i stöpet. Det här är en person som vågar drömma, men inte har tålamodet att få genom dessa drömmar.

Krutgumman

Folk behöver bara någon som tar tag i deras problem. Det är var den här personen tycker. Någon som lägger sig i andras problem, vet hur saker ska göras och styr upp, även när det kanske inte är någon som vill att det ska lösas, eller någon annan som ser problemet.

Den som ligger runt

Det är onekligen ganska begränsat med partners i Isterträsk med omnejd, men trots det har den här personen hunnit med att ha väldigt många. Det gör den till en person som många har väldigt starka känslor kring, och någon som har väldigt starka känslor kring andra.

Den sköra

För att bo i Isterträsk behöver man ha lite tjock hud och kunna reda sig själv. Vilket är ett problem för bygden och den här personen, som verkligen inte kan göra det. Man måste vara försiktig, omhändertagande och överhuvudtaget anstränga sig kring den. Tyvärr leder detta till att mycket bestäms åt denna person, utan möjlighet att säga till.

Hembrännarn

Den här personen fyller en viktig roll i bygden, genom att vara den som ser till att det finns billig sprit nära. Även om detta inte är ett lagligt problem, så finns det andra risker med spriten, och speciellt i koppling till kyrkan finns det vissa problem. Vilket ansvar har man egentligen som spritförsäljare?

Anmälan

Nya som erfarna lajvare är välkomna på Här Slutar Allmän Väg! Lajvet är öppet för alla åldrar, men för att uppskatta spelet rekommenderar vi att man inte är yngre än 16 år. Det är tillåtet att ta med barn på lajvet, men det behöver meddelas i anmälan.

Anmälan öppnar 1 maj och stänger 31 maj. Du kommer då kunna anmäla dig via ett formulär som läggs upp här på hemsidan samt på vår Facebooksida!

Jag vill anmäla mig!