Bygden

Välkommen till Isterträsk! En by som sedan länge sett sina gyllene dagar, där människor nu harvar på så gott de kan. En plats där hopp och hopplöshet håller varandra i händerna och livet bäst kan beskrivas som ”jämna plågor”

Närmaste grannby heter Rovtorp. En plats som brukar skryta med att ha varit den första byn som fick elektricitet en gång i tiden i Västerbottens inland, men Isterträsk kan alltid kontra med att deras byskola varade flera år längre än den i Rovtorp. Bredvid varje håla, finns alltid en mindre håla sägs det, och frågar man Isterträskbor är Rövtorp, jag menar Rovtorp definitivt en större håla. Sagt med all kärlek och glimten i ögat givetvis.

Historiskt

Isterträsk ligger i Västerbottens inland, någonstans mellan Vilhelmina och Storuman intill Isterträsksjön. Bygdens historia börjar med nybyggaren Torleif och Greta Gunnarsson som år 1797 byggde sig ett hemman på en liten höjd. Det blev starten på en till och från blomstrande nybyggarby där skogsavverkning och jakt var främsta inkomsten.

Den gamla gården brann ner 1896 och på platsen byggdes sedan Isterträsk skola. Idag är skolan omgjord till bygdegård och fått namnet Kläppstugan.

Vad finns i samhället

Det finns ingen byskola kvar, ingen hälsocentral, ingen matbutik och ingen bensinmack. Ska man besöka hälsocentral ligger närmaste i Storuman (en resväg på 10 mil) eller i Vilhelmina (en resväg på 8 mil). Närmaste sjukhus hittar man i Lycksele (en resväg på 13 mil), om du inte behöver föda barn eller få en specialiserad sjukvård, då behöver du åka till Umeå (25 mil bort).

I Storseleby (resväg 2 mil) hittar man en lanthandel och obemannad mack.

Två dagar i veckan är ett fik öppet i Kläppstugan för Isterträsk innevånare och de som eventuellt råkar passera bygden. I bygden hittar man också en liten kyrka, men ingen präst. Prästen kommer två gånger per år utöver begravningar och eventuella bröllop. Kyrkan anordnar också andra aktiviteter i bygden, exempelvis en mindre byakör som övar en gång i månaden, samt håller i bingo sista söndagen i månaden.

15 juli varje år firas Isterträskdagen med loppis, lekar och korvgrillning. På kvällen bjuds det till dans då någon lokal trubadur spelar. Det är den dag på året som människor från omkringliggande byar besöker Isterträsk.

Familjen

Det finns fyra huvudsakliga familjer i Isterträsk. Inte alla tillhör familjen rent biologiskt, en del är ingifta eller är helt enkelt god vän med familjen. Här kan du läsa lite om dem:

Familjen Abrahamsson och Isaksson. Trots de två olika efternamnen tillhör man samma släkt. En föredetta laestadiansläkt som fortfarande ser sig själv som kyrkliga.

Familjen Andersson. Före detta storbondefamilj som tidigare ägde mycket mark och höll köttkor bland annat. Idag finns inte jordbruket kvar och familjen äger endast en del av marken. Familjen ser sig själv som företagssamma, de är inte rädda för att ta i och få saker gjorda.

Familjen Lindmark. Den “nyast inflyttade” familjen som kom till Isterträsk på 50-talet. Familjen ser sig själva sig själva som moderna, som alltid försökt arbeta för att moderna framsteg ska nå bygden. Det var till exempel de som såg till att bygden fick en egen hemsida, och att internet blev tillgängligt.

Familjen Modig är förutom släkten Gunnarsson som ej längre finns kvar, den äldsta släkten/familjen i Isterträsk. Började med soldat Adrian Modig som flyttade till platsen 1815 med familj från Umeå. Försörjde sig på skogsbruk. Idag ser sig familjen som hjärtat i bygden.

Framtiden